Slivovice

Tekuté švestky

Slivovice patří na některých územích České republiky k naprosté klasice, která nesmí chybět jako přípitek na oslavě, svatbě, masopustu či při nedělním obědě. Zejména oblast Vizovic a Moravy je pověstná nejen letitou zkušeností s pěstováním švestek, ale též pálením vyhlášené lihoviny. Slivovice jednoduše patří do vitrín s alkoholem a určitě se nenajde nikdo, kdo kvalitní pálenkou pohrdne a to nejen u nás, ale také u našich sousedů.

Své příznivce má také v Bulharsku, Chorvatsku, Srbsku i na Slovensku. Chcete-li nakupovat chutnou lihoviny online a využít třeba rozvozu zdarma po celé Praze, máte jedinečnou příležitost vybírat kvalitní pálenku na e-shopu www.PanAlfréd.cz.

Medvědí mléko – jednoduché pití ze čtyř surovin

Slivovice najde širokou možnost využití po celý rok. V létě oceníte možnost připravit si osvěžující koktejly, v zimě vás zase panák řetízkující pálenky pořádně zahřeje. Chystáte-li se na oslavě oslnit originálním pitím, představte váš domácí ořechový likér z celého litru slivovice. K tomu budete potřebovat ještě asi dvacet ořechů nakrájených na malá kolečka či kostičky, špetku puškvorce a anýzu pár zrnek nového koření, zázvor, dva kusy celé skořice, citronovou a pomerančovou kůru, pět kousků hřebíčku, a pokud doma najdete, tak ještě přidejte vanilkový lusk.

Recepty pro teplé i chladnější dny

Vše stačí smíchat ve velké sklenici a nechat dva týdny uležet na slunném místě. Potom svařte čtvrt kilogramu cukru s trochou vody a dochutit tím přefiltrovaný obsah sklenice. Ořechovice ze slivovice bude nádherně vonět i chutnat, milovníci sladšího rádi dochutí, a jestliže chcete využít i použité ořechy, zkuste je obalit v cukru a upéct jako kandované ovoce. Nejen na Moravě se v každé chalupě připravuje medvědí mléko, jehož základem je svařené mléko s medem. Pak už stačí jen přidat sáček čaje, nechat ho vylouhovat a přidat dávku slivovice podle vlastní chuti.

Sdílet článek