Sardinie jakožto druhý největší ostrov ve Středozemním moři se chlubí tyrkysovou vodou, bílými písečnými plážemi, bohatým podmořským životem, šťavnatými fíky a taktéž výborným vínem. Vinná réva Cannonau, která se pěstuje i ve Francii a Španělsku, se na Sardinii dostala díky Benátčanům před více než 3 000 lety.
V tomto článku se zaměříme výhradně na červená vína ze Sardinie, která jsou charakteristická rozmanitostí i kvalitou.
Cannonau
Vinná réva této odrůdy slouží pro výrobu červených i růžových vín, která jsou obvykle ve třech variantách, a to jako suchá, sladká a fortifikovaná. Cannonau jsou dynamická červená vína plná chuti se středním obsahem alkoholu, lehkou kyselinkou a bohatou chutí červeného ovoce, jako jsou švestky a maliny.
Se svým plným tělem a ovocným akcentem se Cannonau skvěle hodí k selátku (nebo k pečenému vepřovému masu), úhoři, fíkům, olivám a sýru.
Carignano
Další jsou hrozny Carignano vyhrazené pro červená a růžová vína. Vyznačují se bohatou chutí červených malin a třešní, a proto jsou ideální pro směsné víno. Samotný hrozen Carignano je velmi voskovitý, středně silný a typický tmavě modrou slupkou. Jeho dužina je masitá, šťavnatá a lehce růžová. Z těchto hroznů vznikají světlá rubínově fialová vína s nádechem moruše.
Monica di Sardegna
Monica di Sardegna je červené víno, které je skutečným představitelem vinařské tradice na Sardinii. Víno se vyrábí výhradně z původní odrůdy Monica a známé je svým jedinečným chuťovým profilem, který ho odlišuje od ostatních sardinských červených vín.
Víno je lehké, má nízký obsah tříslovin a vykazuje řadu ovocných chutí, které zahrnují tóny červených bobulí, třešní a švestek.
Pokud si chcete zakoupit vína ze Sardinie, podívejte se na nabídku e-shopu VinoDoc. V nabídce tohoto internetového obchodu najdete i další italská vína, jako je například Primitivo Salento a podobně.