knife-1267403_640

Na co si musíte dávat pozor, pokud chcete perfektně nabrousit svůj nůž?

Nůž je jedním z nejuniverzálnějších pomocníků, které u sebe můžeme dennodenně nosit. Ne nadarmo se v dobách našich rodičů říkávalo, že správný muž u sebe nosí nůž. Málokdo však tuší, jak se vlastně o svého pomocníka starat. V čem lidé často chybují?

Různé materiály ostří

V dnešní době přichází čepele v ohromně pestré škále různých provedení. Drtivá většina nejlevnějších nožů je vyrobená z nerezové oceli 420, která se sice snadno brousí, ale také rychle ztrácí své ostří. Kvalitnější nerezové produkty spoléhají například na zlatou střední cestu pod názvem N690, případně 440C. Je jasné, že výběr vhodné oceli je alfou i omegou úspěchu.

Jak je to ale se samotným ostřením? Fungují typické kuchyňské brousky s „univerzálním“ úhlem? Rozhodně ne. Každá čepel má trochu jiný úhel ostří, který je nutné dodržovat. Přesně proto jsou pro běžné uživatele lepší spíše brusné kameny.

S těmi se musíte naučit správně zacházet. Nemusíte se bát, není to žádná věda. Potřebujete jen trochu cviku. Internet je naštěstí plný videonávodů, díky nimž si daný postup vyzkoušíte (klidně použijte při zkoušení levný nůž z tržnice).

Jemné i drsné kameny

Nejdříve budete potřebovat drsnější kámen. S jeho pomocí opravíte viditelné nedostatky na čepeli – vyštípnutí, zuby a podobně. S jemným kamenem následně nastavíte finální ostří k dokonalosti. Chcete-li dosáhnout nejlepších výsledků, určitě plochu kamenů namočte.

Kde takové kameny vlastně pořídit? Pěkný výběr kvalitních kusů za nízké ceny najdete například na webových stránkách oblíbeného online obchodu eshop.piskacasyn.cz. Stačí vložit požadované zboží do košíku a objednat si ho.

To platí pro kameny, brusné pásy, kotouče, 3M pásky a celou řadu dalších důležitých pomůcek pro všechny šikuly.