coffee-9135194_640

Kamerunská káva z afrického kontinentu stojí za vyzkoušení. A nyní s 10% slevou

Pěstování kávy v Kamerunu má kořeny v koloniálním období, kdy v roce 1884 němečtí kolonizátoři objevili ideální podmínky této africké země pro pěstování kávovníků. Kamerun je známý ohromující biodiverzitou a pestrým klimatem, a proto není divu, že se kávovníkům na tomto místě tak daří. Průlomovým momentem se stal rok 1928, kdy francouzský zemědělec René Coste inicioval výsadbu 200 000 kávovníků ve městě Dschang.

Robusta vládne a arabika hraje druhé housle

Kamerun se na prodej kávy do ostatních částí světa zaměřuje spoustu let a v nabídce má oba hlavní druhy kávy, tedy robustu i arabiku. Robusta však zaujímá dominantní postavení, a to jak v objemu produkce, tak i exportu. Čtyřnásobně převyšuje produkci arabiky a největšími odběrateli této kávy jsou Belgie, Francie a Portugalsko. Arabika má jemnější chuťový profil a vyváží se zejména do Německa. Kamerunská vláda si je potenciálu kávového průmyslu vědoma, a proto v roce 2014 zahájila iniciativu na jeho oživení a financuje projekty na podporu pěstitelů a zlepšení kvality produkce.

Jak kamerunská káva chutná?

Kamerunské pěstební oblasti jsou stejně rozmanité jako země samotná. Robusta se pěstuje spíše v níže položených vlhkých oblastech západního Kamerunu. Chuť je pak zemitá a často má ořechový nádech, a proto je ideální pro směsi. Naproti tomu arabika vyžaduje specifické podmínky, tedy vyšší nadmořskou výšku, bohatou sopečnou půdu a dostatek srážek. Zmíněné podmínky splňují například oblasti Bamileke a Bamaoun, kde vzniká arabika s jemnými ovocně-květinovými tóny a vyšší aciditou.

Jestliže chcete kamerunskou kávu vyzkoušet, využijte 10% slevu na celou objednávku. Káva v akci je nyní v oblíbeném e-shopu Káva MONRO, která má ve svém portfoliu i další druhy.